ponedeljek, 29. februar 2016

Carne, empanadas & dulce de leche

Argentina slovi po dobrem mesu. Zlasti se hvalijo z govedino, ki naj bi bila odlična, ker se krave prosto pasejo po rodovitnih travnikih. Mesojedcem se ob misli na to zasvetijo oči. Po mojih izkušnjah vseeno ne smeš imeti previsokih pričakovanj. Osnova je res kvalitetna, tako mehko meso težko dobiš pri nas (če sploh), je pa končni izdelek odvisen tudi od priprave. Slovenci znamo iz slabše osnove včasih pripraviti slastno jed, medtem ko sem se v precej ugledni restavraciji v El Calafate spraševal, zakaj sem za povsem povprečen zrezek plačal tako visoko ceno (slika 1). Spet drugje, v skoraj ceneni restavraciji v Mendozi je bil zrezek tako dober, da je izginil prej kot sem ga uspel poslikati (slika 2). Potrebno je torej imeti tudi nekaj sreče. Najbolj mi je žal, ker nisem uspel prisostvovati tipičnemu žaru - nekajkrat sem asado večer v hostlu zgrešil zgolj za dan. Verjetno bi mi še precej popravilo splošen vtis.


Druga značilnost, mimo katere v Argentini ne moreš, je dulce de leche - karamelast mlečni namaz (nekje sem zasledil izraz mlečna marmelada). Hitro sem se spoznal in spoprijateljil z njim. Njam! Edina slaba lastnost: tlačijo ga povsod, v vse vrste sladkarij (piškoti, torte, čokolade ...) in se ga lahko za krajši časa preobješ. Poudarek je na "za krajši čas". Če se kdo odpravlja v Argentino, se toplo priporočam za kakšne kozarec dulce de leche!


Na smem pozabiti še empanad - okusnih malih pečenih ali cvrtih prigrizkov. Polnjene so lahko s sirom, piščancem, šunko in sirom, mletim mesom, čebulo ... Odlična zamenjava za kebab ali burek. :)

Ni komentarjev: