nedelja, 10. januar 2016

¡Si, hablo español! (Un poco)

[4. december 2015]
Prijazni gospe iz Argentine sta me danes z najetim avtom brezplačno zapeljali v Cienfuegos. Dobrega dela sem bil zelo vesel, saj je praktično celo jutro padal dež in se mi res ne bi dalo na avtobus. Po poti smo imeli manjši ritual pitja mate čaja. Argentinci pač vedno nosijo s sabo skodelico za yerba mate in termos vroče vode.

Cienfuegos mi je bil na prvi pogled všeč, si ga pa še nisem uspel dobro ogledati, ker sem moral po karto za avtobus, potem pa je začelo deževati. Saj tudi sedet v kolonialni hiši in ob odprtih oknih poslušat nevihto ni slabo. Upam pa, da bom imel možnost it na sprehod.

(...) Sem v restavraciji in čakam, da se dež vsaj malo umiri. Vreme mi danes res je gre na roko, pa to mesto vseeno pušča pozitiven vtis. Kot prvo že s tem, da mi praktično nihče nič ne ponuja/vsiljuje, da je urejeno, arhitekturno zanimivo in ima prijetno vzdušje. Tudi lastniki case so zelo prijazni. Se bom jutri poskušal še sprehoditi po promenadi do morja.

(...) Pravkar je do mene pristopila nemška turistka in me vprašala o moji poti in dostopu do interneta. Ker ni znala dosti angleško, sem osvežil svojo zarjavelo nemščino. Res mi je všeč ta odprtost popotnikov, medsebojna pomoč, (skoraj) odsotnost predsodkov. Tudi letos torej srečujem veliko Nemcev, a za razliko od lani, ko so se zadrževali v skupinah, to ni moteče.

Mimogrede, nekateri domačini znajo tudi angleško, a skoraj zmeraj vztrajam pri španščini. Če smo že tukaj, se splača vaditi. Sploh ker mi je kot jezik všeč.

(...) Odpravljal sem se že spat, ko je na vrata potrkal lastnik, da bi mogoče vseeno poklicali v Trinidad in preverili, kako je z mojo nastanitvijo za prihodnji dve noči. Nekaj minut kasneje je bilo že vse urejeno (jutri me bo nekdo pričakal na postaji) in zapletli smo se v pogovor. Spraševali so me o Sloveniji, govorili smo o Kubi, gledali smo zemljevid in družinske slike, pogovor je nanesel tudi na papežev obisk, pa o (kitajskih) turistih, ki ne znajo besede špansko … Aja, sem omenil, da je celoten pogovor potekal v španščini? Celo pohvalili so me, da imam dobro intonacijo! Kdo bi si mislil: sposoben sem se dve uri pogovarjati v jeziku, ki mi je še vedno relativno nov!

P. S. Kubanci večinoma govorijo zelo hitro - rapido (podobno kot Argentinci, ki poleg tega zase pravijo, da imajo še nekaj italijanske krvi v sebi in zato radi govorijo). To je tudi razlog, da jih je včasih težko razumeti. Če pa se potrudijo in govorijo počasi, se da praktično vse dogovoriti.¡Si, hablo español! (Un poco)

[December 4th, 2015]
Kind ladies from Argentina gave me a free lift to Cienfuegos with their rented car. I was very grateful for this good deed, because it was raining all morning and I didn't feel like waiting for a bus in such weather. During the ride I was able to witness (and join) the ritual of drinking mate. Argentinians take their gourd for yerba mate and a thermos full of hot water just everywhere they go.☺

Cienfuegos was a sympathy at the first sight. I haven't had the chance to go sightseeing yet because I had to buy a bus ticket for tomorrow and it started raining shortly afterwards. Well, sitting in a colonial house and observing the storm trough open windows ain't bad either. Still, I hope I will be able to go for a walk.

(...) I am in a restaurant waiting for the rain to stop pouring. The weather is not on my side today, yet the city still manages to give a positive impression. To begin with, there are almost no jineteros, the streets are clean, the architecture is interesting, the atmosphere pleasant. Moreover, the casa owners are very friendly. I will try to take a walk by the sea tomorrow.

(...) A German tourist has come to me and asked about my travel and internet access. She did not speak English very well so I have refreshed my "rusted" German. I really like travellers' openness, mutual assistance, (mostly) absence of prejudices. I am meeting a lot of Germans in Cuba but - in contrast the to last year, when they were gathering in groups - it's not disturbing.

By the way, some locals speak English but I almost always insist on communication in Spanish. I like Spanish. Let's take the opportunity to practise it!

(...) I was already on my way to bed when the owner knocked on my door saying perhaps we should call Trinidad and double-check my booking for the next two nights. Few minutes later it was all arranged (someone will wait for me at the bus station) and we started to chat. They were asking about Slovenia, we were talking about Cuba, checking maps, looking at family photos, the conversation continued about the pope's visit and (Chinese) tourists who don't know a word in Spanish and so on. Have I mentioned the whole conversation was in Spanish? I even received a compliment for good intonation. Who would know - I'm able to communicate for 2 hours in a language that is still relatively new to me!

P. S. Cubans (like Argentinians) in general speak very fast - rapido. This may often be the cause of misunderstanding. On the other hand if they make an effort and speak slower it's possible (in general conversations) to understand almost everything.

Ni komentarjev: