ponedeljek, 28. december 2015

Havana, 2.dan

[29. november 2015]
Ponovil sem vajo s sprehodom do centra in si tokrat ogledal še Plaza Vieja in Plaza de San Francisco de Asis. Domačini so se spet ponujali za to ali ono, večinoma sem jih ignoriral. Najbolj mi je šlo na živce računanje za fotografiranje. Uličnih glasbenikov si še v miru ogledat nisem uspel, ko je že prišla ena sitnarit z mošnjičkom. Mladenke v tradicionalnih oblačilih so danes hotele 5 CUC (včeraj 1). Še otroci so naučeni, da fehtajo. Je pa bilo par prav posrečenih, recimo dva strička, ki sta pozirala in šele kasneje povprašala za denar in mi je bilo prav škoda, ker nisem imel drobiža. Pa dva voznika klasičnih taksijev sta bila prav prijazna in ne pretirano vsiljiva. Prvič sem tudi uporabil blagovno menjavo - kemični svinčnik za fotografiranje. Sicer pa je bilo na soncu precej vroče, zato nisem pretirano hodil okoli.

Popoldne sem se le dobil s Slovencem, ki živi na Kubi. Možakar je prišel in me odpeljal s klasičnim avtom. Zakon! Tura z uvajanjem je sicer odpadla, a v bistvu mi je bilo ogledov Havane kar zadosti. Tako smo se raje dobili s še enim Slovencem, potem pa mi je pomagal urediti prevoz za jutri in dal kontakt Slovenca v Viñalesu. Za nazaj grede mi je zamenjal nekaj konvertibilnih pesov v kubanske (moneda nacional), dal par navodil, kako ustavit taxi-colectivo (neke vrsti taksi za domačine) in se v njem obnašat ("ne govorit preveč, da te ne oberejo"), nato pa me dobesedno pustil ob ne pretirano osvetljeni cesti. OK, če se njemu zdi varno, potem se ne bom sekiral, sem si mislil in nekoliko kasneje že sedel v avtu s še dvema sopotnikoma. Ne vem ali je voznik začutil, da sem tujec, a zapeljal me je neposredno do praga, in to še vedno za četrtino cene taksijev za turiste. Super! V prenočišču mi je prijazna lastnica uredila prenočišče za naslednjih nekaj dni. Za prvo silo sem tudi zašil dve precej veliki luknji na hlačah - upam da bo zdržalo vsaj nekaj dni.Havana, Day 2

[November 29th, 2015]
Once more I walked to the city centre, this time to see Plaza Vieja and Plaza de San Francisco de Asis. I started to ignore the locals offering things and asking for money. The most annoying thing was charging for photos. Before you could even get the chance to observe the street artists, there was a woman with a bag demanding (not asking!) money. Girls posing in traditional clothes wanted 5 CUC (yesterday 1 CUC). Even children are taught to beg. On the other hand there were also some nice cases e.g. two men posing and only afterwards asking for money (too bad I had no change), friendly taxi drivers etc. For the first time (in Cuba) I have used trade in goods - I paid a pen in exchange for a photo. Anyway, it was a pretty hot day so I wasn't walking around much.

In the afternoon I met the Slovenian who lives in Havana. He picked me up with his classic car. Nice! He helped me arrange the transfer for tomorrow and gave me a contact of another Slovenian in Viñales. Then he exchanged me some convertible pesos to Cuban pesos (moneda nacional), instructed me how to stop a taxi-colectivo (taxi-like transport used mostly by the locals) and literally left me by the dark road. OK, if he thinks it's safe, I probably don't have to worry. Few minutes later I was already in a car with two other passengers. Perhaps the driver noticed I'm a foreigner: he drove me directly to casa's doors - still for only a quarter the price of a regular (tourist) taxi. Great! The casa owner arranged me accommodation for the next few days. Before sleep I had to do some sewing to patch two holes in my pants. Let's hope it's going to last at least a few days.

Ni komentarjev: