torek, 09. december 2014

Kiwi, Glowworm & Hobbiton

Proti severu se vračam po drugi poti, zato mi na žalost tudi tokrat ni uspelo poslikati spektakularne rjavočrne pokrajine vzhodnega dela narodnega parka Tongariro. Je pa zato priložnost odkrivati kaj novega.Nove Zelandije skoraj ne smeš zapustiti ne da bi videl njihov narodni simbol in ponos - ogroženega ptiča kiwi. Gre za nočne ptice, ki se skrivajo na bolj oddaljenih področjih, zato jih je v naravi bolj težko videt. Namesto divjega iskanja po goščavah sem se raje ustavil v Otorohangi in zavil do ene izmed hiš, kjer jih gojijo. V zatemnjeni sobi so za zvočno izoliranim steklom bivali trije kiwiji. En je bil bolj divji in tekal sem in tja, en bolj v ozadju, ena pa je bila brez dvoma samica, saj si je neprestano negovala perje. :-) Slednja se je prav počasi sprehajala pred steklom, da sem si jo lahko dobro ogledal. Prav luštkan in smešen ta kiwi - kot ena puhasta kokoška hruškaste oblike, brez repa in peruti (dejansko so zakrnele) in z dolgim ozkim kljunom. It's so fluffy I'm gonna die! :-D V hiši je sicer prepovedano fotografirati, verjetno zato, ker bi turisti s fleši in lučkami za izostritev prestrašili kiwije.

Po dolgem in toplem dnevu sem se opogumil in noč spet prespal v avtu, v bližnjem kampu. Severni otok je kar občutno toplejši. Z užitkom sem si proti večeru privoščil sladoled, nekaj bosonogega ležanja v travi in lenobno opazovanje sončnega zahoda.


Ker sem že bil v bližini sem zavil še do jam Waitomo. Gre za zanimive kraške jame. Mogoče malo manj lepe kot naše, a z eno veliko posebnostjo: v njih živijo posebni žužki (glowworm, arachnocampa luminosa), ki oddajajo svetlobo, da privabijo in na lepljive nitke ujamejo druge manjše žuželke. Če ti pa ob tem ne odpre čeljusti, ko se v skoraj popolni temi s čolnom zapelješ pod stropom s temi živalicami in vse sveti, kot bi gledal sled galaksije med zvezdami, in celo odseva v vodi, potem pa res ne vem ...

Še malo naprej proti severu leži kraj Matamata, kjer sem se udeležil ogleda Hobbitona - snemalne lokacije za (dele) Lord of the Rings in Hobbit. Prav osupljivo, kako so vse to postavili, se posvetili majhnim podrobnostim in kako stvar vzdržujejo. Ljubitelji omenjenih trilogij mi lahko zavidate. :-)

Ni komentarjev: