ponedeljek, 18. november 2013

Buenos Aires, ponedeljek

Dan sem začel s prijetnim klepetom ob okusnem zajtrku, se pridružil projekciji krajšega filma o argentinski novejši zgodovini, malo lenaril, popoldne pa se udeležil kolesarske ture po mestu.
Že pred prvim postankom smo se sicer načakali zaradi dvojne menjave koles, a s časoma sem razumel zakaj niso ravno v idealnem stanju. Buenos Aires ni kolesarjem prijazno mesto (proti njemu je Ljubljana idila, kljub vsem slabim predelom in rodeo plačnikom). Zadnja leta se sicer trudijo označevati kolesarske poti, a pogosto to zgolj pomeni, da pri strani zarišejo črto in kolesarjem namenijo nekoliko širši poševni kanal za odtok vode. Drugače pač voziš med avtomobili, enkrat ob desnem robu, večinoma pa ob levem robu (večina ulic je enosmernih). Občutek, ko pol metra stran drvijo avtomobili, avtobusi in kamioni je ... hm, saj ste dojeli. Sicer pa je bil ogled zelo prijeten, z veliko zanimivostmi.

Ena izmed prednosti kolesarjenja je vsekakor to, da vidiš tudi ulice zunaj turističnih predelov in začutiš nekaj pristnega vzdušja. Ko smo se bližali znamenitemu predelu La boca, so se vplivi evropske arhitekture končno umaknili v ozadje, ulice so postale polne ljudi, otrok, fasade barvite. V tistem trenutku sem prvič zares začutil, da sem v Južni Ameriki. In nikoli ne bom pozabil trenutka, ko so k cesti pridrveli otroci, mahali in nam nastavljali roke, da smo tolkli "petko".
Po celotnem dnevu sem res utrujen, a zadovoljen. Baje sem bil prvi Slovenec na tej kolesarski turi, tako da sem očitno vsaj v eni stvari pionir. :-)


PS: Ste vedeli, da je slavni stadion La Bombonera (domači stadion kluba Boca Juniors) sonačrtoval arhitekt slovenskega rodu Viktor Sulčič?

Ni komentarjev: