sreda, 06. april 2011

Konflikt

Po zadnjem bombnem napadu na Severnem Irskem so mediji ponovno razlagali, kako gre za vnovično "obračunavanje med katoliki in protestanti". Seveda, medverski spopad je privlačna tema. Ljudje imajo spet nov razlog, da pljuvajo čez religije.

Ko smo bili predlani na Severnem Irskem, v Belfastu, smo izkoristili priložnost in se s turističnim avtobusom peljali čez mesto in med drugim tudi v dve znameniti soseski - prva, kjer so najbolj zagreti unionisti, je vsa okrašena v britanske zastave in stenske slikarije v podporo monarhiji, v drugi, kjer so uporni zagovorniki republike, pa zaslediš zastave Republike Irske, vidiš uporniške grafite in se pelješ mimo puba Rebel's Rest ...


Ko smo se tako peljali, nam je lokalni vodič med drugim polagal na srce, da v tem konfliktu v osnovi ne gre za vero, pač pa za razdor med unionisti (zaradi zvestobe do britanske nadvlade imenovani tudi lojalisti) ter republikanci (irski nacionalisti). Dejstvo je, da so republikanci pretežno katoliki, unionisti pa pretežno protestanti. Oboji živijo na Severnem Irskem, govorijo isti jezik (angleščino) in se tudi drugače praktično ne ločijo med seboj, zato je sčasoma vera postala razlikovalni faktor.
The British government has used religion to divide Ireland for centuries. (mnenje na answers.com)

Resnično upam, da se bodo razmere na (Severnem) Irskem nekoč uredile. Nasilje ni nikoli rešitev. Predvsem pa ne sodi v to lepo zeleno deželo.


Glej tudi: The Troubles

Ni komentarjev: